Tyhy-päivä Jyväskylä – Miten hyvä virkistyspäivä syntyy?
Teatterikoneen kokemus tyhy-päivistä
Teatterikone on tarjonnut jo vuosia ohjelmaa tyhy-päiviin yrityksille Jyväskylässä. Se kokemus, joka vuosien myötä asiakkaiden palautteiden perusteella on kertynyt osoittaa, että onnistunut tyhy-päivän ohjelma lisää osallistujien yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ja lisäksi se tarjoaa jonkin ajatuksen siemenen siitä, miten työyhteisön hyvää ilmapiiriä voidaan ylläpitää tai jonkin vinkin sen kehittämiseen. Aina tyhy-päivän ei tarvitse tai kannatakaan olla muuhun, kuin rentoon yhdessä oloon tähtäävää, mutta joskus sekin vaatii pieniä apuja ulkopuolelta.
Tyhy-päivä josta teki mieli lähteä kotiin
Itselläni on varsin vähän kokemuksia näistä yhteisistä aktiviteettipäivistä osallistujana, mutta yksi tyhy-päivä on jäänyt mieleen. Tarjolle oli järjestetty vähän syötävää, paljon alkoholia, eikä illalle ollut mitään ohjelmaa. Tulin paikalle nälkäisenä, enkä ollut alkoholista kiinnostunut. Yritin saada nälkäni taltutettua tarjolla olevilla eväillä ja toivoin, että syntyisi jokin kiinnostava keskustelu, johon voisi yhtyä. Ihmiset istuivat pöydän ääressä ja tuntui, että kaikki odottivat, että jotain tapahtuisi. Mietin, että pitäisikö minun ehdottaa jotain yhteistä tekemistä, mutta en jaksanut enää siinä vaiheessa alkaa kantaa siitä vastuuta. Jonkin ajan päästä osa alkoi tulla humalaan ja heillä lensi korkealentoinen läppä, johon en itse jaksanut nälissäni osallistua. Kun aikaa oli kulunut sen verran, että kehtasin lähteä kotiin, lähdin. Tilaisuudesta jäi jotenkin kolkko fiilis, eikä yhteishenki mielestäni tämän tilaisuuden seurauksena kohonnut.
Miten syntyy hyvä tyhy-päivä?
Jälkeenpäin mietin, että millainen tilaisuuden olisi pitänyt olla, että se olisi lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antanut eväitä tulevaan. Ehkä ensimmäinen asia olisi se, että ensin pohditaan yhdessä tai pienellä työryhmällä miten työhyvinvointia edistävää toimintaa kannattaa järjestää niin, että se palvelee mahdollisimman montaa osallistujaa. Mitä ylipäänsä toivotaan, että tilaisuudella saadaan aikaan?
Kannattaa miettiä paljonko aikaa on käytettävissä ja mikä on tilaisuuden budjetti. Jos toivotaan keskustelua ja osallistumista, ei sitä kannata jättää vain toiveeksi, vaan suunnitella tilaisuus niin, että sitä syntyy. Jos omasta porukasta ei löydy ketään, joka haluaa ottaa keskustelun syntymisestä vastuun tai jos se ei suju keneltäkään luontevasti, voi tähän palkata ulkopuolisen fasilitaattorin, joka ohjailee keskustelua esimerkiksi erilaisten osallistavien menetelmien kautta toivottuun suuntaan. Ja pakko tähän kohtaan todesta, että hyvä fasilitaattori osaa osallistaa, niin että se ei tunnu osallistujista kiusaannuttavalta vaan toiminta ja yhteys toisiin syntyy luonnostaan. Pakkohalailut ja pöydillä tanssimiset tuntuisivat minustakin kiusallisilta. Myös monet draamalliset harjoitteet auttavat tunnelman vapauttamisessa ilman alkoholiakin. Ja myös tärkeitä aiheita voi käsitellä hauskasti, kun tilaisuus on vain hyvin suunniteltu. Ja tällaisista tilaisuuksista jää usein pureskeltavaa pidemmäksikin aikaa.